Tuesday 5 May 2015

Bisnes Gerai Burger Tepi Jalan Dengan Modal Kecil

Assalamualaikum


Hai :)



Hari ni nak kongsi cerita berkenaan niaga burger.Mesti korang suka kan makan burger?X kisahlah burger apa pun...Bagi saya antara burger di fast food restaurant atau burger yg jual di gerai tepi jalan,i prefer burger gerai tepi jalan.Sekarang ni gerai2 burger tepi jalan bersepah.Anak2 muda sekarang rata2 nak berniaga.Iya la..keje sekarang susah.Daripada duk melepak x tentu hala,baik jual burger.Dapat tampung sara hidup kan.

So,ni sedikit panduan la untuk orang yg nak start jual burger tapi langsung xde pengalaman or memang x pernah niaga dan jugak ada modal kecik.Saya n hubby memang la belum start lagi niaga gerai burger tu tapi boleh la kongsi serba sedikit untuk panduan.

First.Gerai.Ni masalah terbesar.Dan ni jugak antara penghabis modal terbesar Huhu...Dah banyak saya survey n usha.Dalam fb,dalam mudah...Rata2 agak mahal n kami memang x mampu.Lari bajet untuk beli gerai burger yg memang dh siap.So try usha lagi then Alhamdulillah...rupanya kawan hubby dalam kampung kat rumah,dia boleh buat gerai tu.Then kos termasuk upah semua tu pun agak murah.1 gerai burger complete dapat dalam rm1200.Murahkan?Actually dia welder...welding kecik2 kat dalam kampung.

Then kena beli barang2 perkakas lagi.Yang ni pun banyak jugak habis duit.Start dari pan,besi tempat panggang burger tu,sampai la ke sekecil2 barang seperti scrapper semua tu.Antaranya,pan bakar daging,peralatan untuk bakar daging seperti scrapper,pisau,papan pemotong,bekas2 sos,bekas isi sayur,tong gas,wayar2,lampu2,bekas2 polisterin isi burger,then item yg amat penting ialah generator.Macam kami syukur sangat sebab abang hubby bg pinjam dulu generator.Lega dah 1 hal.

Sebenarnya peralatan yg kecik2 banyak.Then lagi 1 hubby cadang ada meja n kerusi untuk customer lepak n makan.Ala meja plastik boleh lipat tu la...Tapi cari punya cari ada yg petak 4 segi besar.Nak dijadikan cerita,saya ni suka usha Lazada.Kebetulan Lazada sale kaw2 hari tu.So nampak la ada meja plastik boleh lipat siap dengan kerusi plastik lagi.Untuk picnic gitu.Masa tu harga dalam rm70 lebih x silap.So beli la.Yup sangat berbaloi sebab meja n kerusi tu boleh lipat then masukkan dalam beg khas die.Jimat ruang tenaga n boleh bawak g mana2.

Yang jugak penting adalah lesen.Hubby memang nak ada lesen sebab dia nak bukak gerai tepi jalan.Bila2 masa Majlis Daerah boleh halau kalau xde lesen.So pergila apply lesen SSM dulu.Rm70 atas nama Enterprise.Next,kena gi cucuk untuk dapatkan Sijil Kesihatan.Yg ni belum buat lagi sebab kalau x silap kena pergi set appoinment dulu di klinik.Lepas dah dapat Sijil Kesihatan tu baru boleh apply Lesen Niaga Majlis Daerah.Sangat penting tau lesen ni untuk elakkan dari kena halau n gerai disita.Ala korban la sikit.Ni untuk jaminan jangka masa panjang bisnes kita.Lagi 1,tempat untuk niaga tu kena la cari tempat yg strategik.Macam tepi jalan yg jadi tumpuan orang ramai gitu.Then kalau boleh elakkan bukak gerai dekat tempat yg dah ada gerai burger lain.Bukan apa...xnak la kan gi cantas bisnes orang lain.X berkat la.Kesian orang lain yg dah lama niaga situ.

Apa lagi ek?Yg bahan2 mentah tu x pasti lg macam mana tapi kami ada bincang dah walaupun x start lagi niaga.Untuk permulaan,daging n roti tu beli x banyak lagi.Just cukup untuk bekalan 2,3 hari dulu.Tengok dulu keadaan n jualan macam mana.Then baru refill.

ok tu je la kot sementara ni.Then bila dah start niaga baru saya update lagi.Ok?



Tata.

No comments :

Post a Comment